zondag 7 maart 2010

Alle visjes zwemmen in het water...

Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.


Een mooi oud Chinees gezegde.. Helaas heeft de man geleerd hoe hij zo snel en efficiƫnt vis kan vangen dat vele vissoorten overbevist raken. Dit betekent dat er meer vis wordt gevangen dan er door natuurlijke aanwas bijkomt. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen drie vormen van overbevissing. Ten eerste is er groeioverbevissing waarbij de vissen worden gevangen voordat ze het optimale gewicht en grootte hebben bereikt. Ten tweede is er de rekrutenoverbevissing waarbij er teveel vissen worden gevangen die nog niet aan voortplanten zijn toegekomen. Tot slot is er de uitputtingsituatie waarbij het visbestand helemaal instort als gevolg van de twee eerder genoemde. Gelukkig is het niet zo dat helemaal niet ecologisch verantwoord is om vis te eten, alleen maakt het bijvoorbeeld nogal uit waar de vis gevangen is. De viswijzer biedt hulp bij het maken van een ecologische keuze..

http://assets.wnf.nl/downloads/viswijzer0910_download.pdf

Zoals je hierin terugziet is kabeljauw een prima keuze als hij gevangen is in de Barentszee.. Dus bij deze een lekker recept met kabeljauw.

Kabeljauw met Kaas-Kruidenkorst op een bedje van lauwe salade

Ingredienten (voor 4 personen)
2 sneetjes brood zonder korst
1 bosje peterselie
55 gram geraspte parmezaanse kaas
15 gram gesmolten roomboter
4 kabeljauwfilets
4 tomaten in vieren
halve rode ui gesnipperd
2 tenen knoflook (geperst)
225 gram gedroogde tomaten
4 el olijfolie
3 takjes verse tijm

Bereiding
De oven voorverwarmen op 200 graden. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Meng peterselie, parmezaanse kaas en de gesmolten boter erdoor en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi ook de filets en verdeel het kruidenmengsel erover.
Bak de kabeljauw in 8-10 minuten gaar in de oven. Voor de warme salade, alle ingrediƫnten in een wok mengen en kort verwarmen zodat alles nog lekker knapperig is. Draai dan het vuur helemaal uit.

Verdeel de salade over de borden en leg daarop een stuk kabeljauw, evt kun je de borden nog garneren met verse basilicum..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten